Home  |  Villa  |  Park  |  Prijzen  |  Route  |  Omgeving  |  Contact  |  Gastenboek  |    
  

Daumazan

Daumazan ligt aan de rand van de meest noordelijke uitloper van het Massif du Plantaurel.

Village Daumazan telt aan eind twintigste eeuw ongeveer 600 inwoners. Het is vrij noordelijk gelegen in het departement Ariège aan het riviertje de Arize.

Het stadje is ontstaan aan de weg tussen Montesquieu-Volvestre en Mas-d' Azil. Het ligt op een kruising van wegen naar kleine dorpen in de omgeving: la Bastide-de-Besplas, Campagne-sur-Arize en Montbrun-Bocage, Castex.

Deze streek werd vroeger voor het grootste deel bewoond door katharen.
Daumazan behoorde voorheen bij het taalgebied van Langue d'oc.

Aan het einde van de twintigste eeuw is er in Daumazan wat bijzondere bouwwerken betreft, weinig spectaculairs te zien. Deze gemeente kent vele, vaak vervallen huizen, van een redelijke ouderdom, die het karakter van Daumazan in vroeger tijden goed weerspiegelen. De nauwe straten geven dit eenvoudige en kleinschalige verleden extra duidelijk weer.

Opvallend zijn de vele bloemen, bomen en ander gewassen die Daumazan een kleurrijk en gezellig aanzien geven.

De oude mensen, meest vrouwen, die op de aan de huizen bevestigde bankjes hun laatste dagen slijten, geven nog duidelijker blijk van een kenmerkende sfeer van kleinschaligheid en gemoedelijkheid. De bevolking is ook nog uiterst vriendelijk.

Daumazan heeft ook andere tijden gekend. Op drie gevels in het dorp zijn nog de oude verweerde teksten te ontcijferen, die ons duidelijk maken dat dit gebouw vroeger een hotel of een hotel/restaurant moet zijn geweest. Drie hotels voor zo'n kleine gemeente was wel veel. Inmiddels probeert men in één van die gebouwen de draad weer op te pakken. Daumazan is weer een restaurant met bar rijk, wel-is-waar een zeer eenvoudig restaurant, maar toch.

Daumazan bezit een kerkgebouw uit de twaalfde eeuw in romaanse stijl.
In de zestiende en zeventiende eeuw werd de kerk vergroot en hoger opgetrokken.
In 1907 is een deel van het gebouw tot Monument Historique verklaard.