Home  |  Villa  |  Park  |  Prijzen  |  Route  |  Omgeving  |  Contact  |  Gastenboek  |    

      
De geschiedenis van Toulouse

 

Rond 200 voor Christus wordt Tolosa Tectosagum gesticht door de galliërs. Rond 120 voor Christus wordt er een Romeins legioen gelegerd. Onder Diocetianus (284-305) wordt Toulouse een ommuurde stad; Toulouse wordt een Romeinse stad met theaters, openbare baden, tempels etc. Bij de aanleg van de metro zijn hiervan resten teruggevonden.

In 418 veroveren de Wisigothen Toulouse. Toulouse wordt geregeerd door koningen: Walia (418), Théodoric I (418-451), Thorismond (451-453), Théodoric II (453-466), Euric (466-484) en Alaric (484-507)

In 507 verovert Clovis het koninkrijk van de Wisigothen. Toulouse raakt in de vergetelheid. In 721 verovert de arabische emir Al Samh Toulouse; na de overwinning van Karel Martel bij Potiers wordt Toulouse Frankisch.

In 778 begint het Graafschap Toulouse. Karel de Grote benoemt Chorson tot graaf van Toulouse. Chorson wordt opgevolgd door Guilhelm I, prince d'Orange. Onder de graven bloeit Toulouse op tot het culturele centrum van Occitanië. De latere graven zijn zeer liberaal. Zo kent Toulouse in die periode een vorm van godsdienstvrijheid, waar met name de Catharen van profiteerden. In 1152 sticht Raimon V een gemeenteraad (de Capitouls); de Capitouls worden democratisch gekozen, waarbij (uitzonderlijk voor die tijd) ook Joden stemrecht hadden.

In de dertiende eeuw komen er steeds meer Catharen in de Languedoc. Innocentius III start een kruistocht tegen deze ketterij. Onder leiding van Simon de Montfort worden Béziers, Carcassonne en ook Toulouse op wrede wijze overwonnen in de vlakte van Muret (1213).

In de de vijftiende eeuw bloeit Toulouse op door de verkoop van Pastel. Rijke kooplieden bouwen huizen met de beroemde roze bakstenen. De stad wordt nog steeds "la ville rose" genoemd. Met de komst van de kleurstof indigo gaat het slecht met de pastel, en dus met Toulouse. Een lange periode van godsdienstoorlogen tussen Hugenoten en Katholieken begint. De Capitouls worden verjaagd, omdat ze ervan verdacht worden protestant te zijn.

In de zeventiende eeuw besluit Lodewijk XIV het Canal du Midi te graven, dat de oceaan met de Middelandse zee moet verbinden. Pierre Paul Riquet graaft het kanaal dat door Toulouse gaat.

In de twintigste eeuw doet Toulouse weer van zich spreken. Het wordt de hoofdstad van alles wat met lucht- en ruimtevaart te maken heeft. Airbus, ESA, Alcatel Espace en vele andere bedrijven vestigen zich in Toulouse.

21 september 2001 doet zich een grote ramp voor: de kunstmestfabriek AZF explodeert. De explosie legt een groot deel van de industie in dat gebied plat. De gevolgen voor de bevolking zijn enorm.